Witte Geit

     
 

Adverteerders

Deze site is mede mogelijk gemaak door onze adverteerders,vergeet hun niet, neem een kijk

 

Laatst bijgewerkt: 02/12/2023

Website gemaakt door Manolo alle rechten voorbehouden www.mdominguez.nl

Wil u ook op deze site. Dan foto's plus verhaal op sturen naar Manolo. Je moet wel lid zijn of lid worden van de geitenfok Assendelft, klik hier voor meer informatie om lid te worden

   
   
   

Cees van diepen is namelijk Kampioen van Nederland geworden

Het verhaal van de zelf gefokte geit Moniek 56
En zo kan het gebeuren dat je een geit op stal hebt staan waarbij zomaar zoveel dingen blijken te kloppen, ongelooflijk maar waar.
Het begon allemaal in Opmeer 2016, daar is ze dagkampioen en geit met het mooiste uier geworden. Vervolgens is ze met 88-89-89-86-89 punten in het stamboek opgenomen.
Dat was een behoorlijke opsteker!
Vervolgens is ze in de top 10 van beste jaarlingen van Nederland opgenomen op de 2e plaats.
Op de nationale keuring in Zwolle dat jaar behaalde ze een 1 A prijs bij de jaarlingen en mocht ze meelopen in de kampioensronde wit, waarbij ze op een 6e plek eindigde.
Niet verkeerd vonden wij voor onze 1 jarige Moniek 56!
Als afsluiter van dit mooie jaar is er een mooi stukje met foto’s geplaatst in het vakblad “de Geitenhouderij”.

 

In 2017 werd er voor het eerst een CW keuring gehouden bij mijn eigen vereniging in Assendelft, op de manege bij Ron van Eerde aan de Akere. Altijd fijn een keuring op je thuisbasis, lekker dichtbij ook, dat is ook fijn voor mijn ouders die op leeftijd zijn, en die hier altijd graag bij zijn! In het weekend van 1 en 2 juli werd op de zaterdag de CW en op de zondag de NCW keuring gehouden, een mooie locatie en zeer goed georganiseerd.
Compleet met Tombola, springkussen, demomelkmachine en de kaastand van Jan Wit zag het er sfeervol uit deze dagen.
Onze Moniek deed het ontzettend goed op haar 1e keuring in 2017, ze werd dagkampioen wit, geit met mooiste uier en algemeen dagkampioen.
Wat waren we blij, 3 prijzen en een prachtig mooi kampioensdekje.
De volgende keuring was in Wouterswoude, Friesland. Moniek 56 behaalde daar een 1A prijs bij de 2 jarige geiten, en eindigde bij de witte als reserve kampioen achter de nationaal kampioen van 2016 ( een geit van Meekma). Als Noord-Hollandse tussen al dat Friese geweld, vonden wij dat niet slecht!

Ook in 2017 waren we in Opmeer weer van de partij, waar ze vorig jaar de hemel in werd geprezen werd ze dit jaar niet echt gezien door de keurmeesters. Ze werd hier wel de geit met het mooiste uier, maar moest het afleggen tegen de bonte geit van Martijn van Leeuwen. Evengoed was het een mooie keuring met mooi weer op een prachtige locatie. Er waren veel mensen deze maandag die de landbouwdag kwamen bezoeken, een gezellige drukte!

Als afsluiting van het seizoen is er natuurlijk ieder jaar de Nationale Keuring, ditmaal in Heeten, Overijssel. En uiteraard als je een goeie geit hebt wil je deze laten zien. S ’morgens om 5:00 ging de wekker, de regen kwam werkelijk met bakken uit de lucht, niet te geloven. Maar ja, je moet er wat voor over hebben, dus regenpak aan en naar de geiten om ze te voeren. Wat een slecht weer, het regent al dagen onophoudelijk, al mopperend voer ik de geiten en denk ik bij mezelf wat een hobby!
Je moet er wat voor over hebben. Met een karretje volgeladen gaan we om 6:30 met Moniek 56, 61 en 62 richting Heeten. In de stromende regen komen we na 2 uur rijden om 8:30 aan waar de dierenarts de geiten controleert en goedkeurt, waarna we de 3 dames naar binnen de manege in loodsen.  Wederom een mooie locatie, we hebben een dubbele hal tot onze beschikking, in het ene gedeelte stallen we de geiten en in het andere gedeelte zijn 2 ringen om de keuring te lopen.
Dieren uit het hele land strijden hier om de nationale keuring. Als eerste deden de lammeren mee, die hadden wij niet meegebracht dus onze geiten konden mooi even bijkomen na zo’n lange reis.
Na de lammeren mochten de 1 jarige geiten hun ronde lopen, wij hadden er daar 2 van mee., en als eerste liep Moniek 62 (dochter van Moniek 56) een ronde, ze werd heel goed beoordeeld en eindigde als nummer 1 van deze groep. Ook Moniek 61 deed het leuk, ze werd 3e van haar groepje.
Beide geitjes werden geprezen om hun mooie uiers, erg leuk om te horen.
Vervolgens mocht Moniek 56 de keuring lopen en ze werd wederom 1e van haar groep, de 2 jarigen, dat was al niet verkeerd allemaal. In de middag was het tijd voor de kampioensronde van de witte geiten, eerst mochten alle 1A geiten met elkaar strijden voor een 1e plek. Wij mochten met 2 geiten de ring in, Moniek 62 en Moniek 56. Marit liep met de 1 jarige geit en ik met de 2 jarige geit Moniek 56. De spanning liep op en we liepen onze ronde, er werd iedere keer een geit uitgehaald die in het midden van de ring moest opstellen.

Uiteindelijk bleven de mooiste geiten over in de ring, dat was dus Moniek 56 en de geit van PieterSchoenmaker. En Moniek 56 won deze ronde! De mooiste witte geit van het land!
Wat een feest!

Nu mocht Moniek 56 aantreden in de kampioensronde van alle rassen, dus alle winnaars van een ras tegen elkaar in de ring, Witte, Bonte, Toggenburgers, Boergeiten en Nubische. Het is dan de bedoeling dat de keurmeesters er de beste ras-vertegenwoordiger uit selecteerd. En toen werd onze Moniek 56 ook nog de beste ras vertegenwoordiger en behaalde daarmee het algemeen dagkampioenschap 2017! De allermooiste geit van Nederland, en die komt gewoon uit het Noord-Hollandse Akersloot! Onvoorstelbaar, we zijn zo blij met dit behaalde kampioenschap en zo trots op onze Moniek!
Het was mijn droom om ooit Nederlands Kampioen met 1 van mijn geiten te worden, en die droom is nu werkelijkheid geworden. Zo leuk vind ik het dat alle tijd, energie, geld, aandacht en bovenal liefde die ik in mijn geiten heb gestoken op deze manier word beloond, daar doe ik het voor.
Ik hoop dat ik en mijn partner met hulp van mijn vader en buurman Ton nog heel lang met veel plezier deze hobby mogen uitvoeren.

Hartelijke groet, Cees, Marit en onze kampioen Moniek 56